САНАРИС
описание услуг, телефоны и адреса организаций










6 міфів про вакцинацію.

24.04.2017

Головний позаштатний педіатр Департаменту охорони здоров'я Світлана Писаренко розповіла про головні міфи, через які батьки відмовляються щеплювати своїх дітей.

Також усіх, кому важлива ця тема запрошують на зустріч 26 квітня – консультуватимуть тренери з питань імунізації Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ).

– З часу створення першої вакцини пройшло вже декілька століть, але пересічний медичний працівник не став більше знати про них, тим паче і наші пацієнти. Вакцинація – це, мабуть, одна з найбільш обговорюваних тем, в якій кожен вважає себе фахівцем, але, насправді, не знає достеменно ні складу вакцини, ні механізму її дії, – говорить Світлана Геннадіївна. – Отже, вакцини оточені безліччю міфів. Давайте розглянемо декілька з них.

Міф №1. «Використання вакцин шкідливе, краще перехворіти»

Факт: ризик серйозних ускладнень після вакцинації надзвичайно малий в порівнянні з ризиком ускладнень внаслідок інфекційних хвороб.

На сьогодні в Румунії є епідемія кору, що призвела вже до 17 летальних випадків. Загалом в 2016 році в Україні зареєстровано 102 випадки кору, в тому числі 83 у дітей. В 30% випадків кір призводить до розвитку одного чи декількох ускладнень. Серед найпоширеніших ускладнень цього тяжкого захворювання – пневмонія та енцефаліт. В 2015 році кір призвів до смерті 134 200 людей у всьому світі, переважно дітей до 5 років (за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, 2017).

За останні роки, коли Україна наштовхнулась на проблему відсутності вакцин, відбувається просто катастрофічний ріст захворюваності на кашлюк. Кашлюк у маленьких дітей, особливо першого року життя, може призвести до зупинки дихання (у 1 на 800 хворих), особливо часто напади кашлюку (репризи) спостерігаються вночі, коли батьки сам на сам залишаються зі смертельною небезпекою.

На противагу хворобам, несприятливі події після вакцинації незначні та швидко минають. Наприклад, після щеплення вакциною АКДП може бути підвищення температури ( в 1 з 4-х щеплених), почервоніння та ущільнення в місці ін'єкції, млявість (в 1 з 4-х щеплених). Ці явища спостерігаються переважно у дітей старше 1-го року та минають через 2-3 дні. Серйозні алергічні реакції (за даними Central for Disease Control, USA) може бути в 1 випадку на 1 млн щеплених.

Міф №2. «Я, моя дитина, мої близькі не хворіють. Навіщо нам щеплюватись?»

Факт: епідемічна безпека можлива у разі охоплення вакцинацією 90- 95% дитячого населення. Таку ситуацію ми і спостерігали до 2008 року, коли рівень охоплення вакцинацією дітей проти вакцинокерованих інфекцій був на достойному рівні, і медичні працівники, і населення забули, що таке дифтерія, правець, поліомієліт. Але, сьогодні, коли рівень охоплення щепленням проти вакцинокерованих інфекцій ледь сягає 30%, хвороби «піднімають голову» і маємо страшні випадки хвороби дітей на правець на Львівщині тощо.

1 хвора людина (дитина) на кашлюк чи кір інфікує 15-17 інших осіб. Чи варто ставити на кін життя?

Міф №3. «Вакцини перенавантажують імунну систему»

Факт: середовище, де ми живемо, не є стерильним. Щодня організм дитини контактує з мільйонами вірусів і легко справляється з ними. Щоденно імунна система дитини здатна виробляти безліч імунних клітин. При одночасному введенні вакцин проти 10 інфекцій буде задіяно лише 0,1 % імунної системи дитини. Тому в будь-якому разі імунна система малюка не перенавантажується після введення вакцин.

Міф №4. «У вакцинах багато шкідливих речовин»

Факт: ефективність і безпека вакцин ретельним чином контролюється ще до початку їх використання. Кількість додаткових сполук в вакцинах надзвичайно мала.

До складу вакцин входять:

– антигени – живі ослаблені віруси, інактивовані (вбиті) віруси чи бактеріальні токсини, бактеріальні полісахариди;

– консерванти, що необхідні для зберігання вакцинного матеріалу та попередження контамінації. У якості консерванта використовують тиомерсал ртуті – етилову сіль ртуті. З 2001 року кількість тиомерсалу у вакцинах мінімальна – близько 0,025 мг у 1 дозі. До 2001 року вакцини містили значно більше тиомерсалу і ми з вами щеплювались більш «важкими» по домішках вакцинами. Етилова сіль ртуті швидко виводиться з організму не завдаючи ні якої шкоди, на відміну від метилової солі ртуті, що міститься в навколишньому середовищі – більше всього ми її споживаємо з морепродуктами.

– стабілізатори – желатин. За рідкісних випадків наявності алергії на желатин, необхідна переосторога при введенні вакцин, в яких він міститься;

– ад'юванти – сіль алюмінію. Ад'юванти необхідні для посилення дії ослабленого антигену та створення адекватної імунної відповіді. При введенні в організм всередині м'язу алюміній викликає місцеву запальну відповідь і, внаслідок притоку крові до місця запалення, антитіла швидко розносяться по організму. Саме тому вакцини для внутрішньом'язевого введення слід вводити лише в дельтоподібний м'яз чи передньо-латеральну ділянку стегна чітко під кутом 900, оскільки при потраплянні алюмінію в підшкірну клітковину (при меншому куті ін'єкції) є загроза розвитку підшкірного холодного абцесу як наслідок порушення техніки ін'єкції. В сідничній ділянці переважає підшкірна клітковина та є небезпека ураження сідничного нерву, тому ВООЗ не рекомендує вводити в/м вакцини в сідницю;

– антибіотики – неоміцин, стрептоміцин та поліміксин В, використовуються під час виробництва вакцин та можуть міститись в них в незначних кількостях.

Міф №5. «Вакцини викликають появу аутизму»

Факт: зв'язок між вакцинацією та аутизмом відсутній.

Аутизм — це психічний розлад, що виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку.

Історія міфу: в 1998 році англійський лікар опублікував статтю в журналі Lancet, де повідомив про 12 дітей із захворюванням кишківника, у яких спостерігав тяжке погіршення психічних функцій. Він стверджував, що вакцина КПК викликає хронічний запальний процес в кишківнику, що впливає на мозок.

Протягом 12 років були проведені численні дослідження для виявлення зв'язку між вакцинацією та розвитком аутизму. Обстежили 100 тис дітей. Жодного зв'язку не було знайдено. У 2010 році Генеральним Медичним судом Великобританії даний лікар був позбавлений ліцензії на медичну практику.

Міф № 6. «Україну постачають неякісні вакцини»

Факт: усі вакцини, що закуповують для України міжнародні організації мають прекваліфікацію ВООЗ та GMP сертифікат (Good Manufacturing Practice).

В 1987 році ВООЗ прийняла програму прекваліфікації вакцин – відповідності виробництва міжнародним стандартам. З переліком вакцин, що мають прекваліфікацію ВООЗ можна ознайомитись на сайті Всесвітньої Організації охорони здоров'я.



Наркология:
проф. Ю.Пакин


















© Sanaris 2005-2010. Все права защищены
Создание сайта: LND