САНАРИС
описание услуг, телефоны и адреса организаций










Вірус Зіка: вчені застерігають про загрозу пандемії.

28.01.2016

Американські вчені закликають Всесвітню організацію охорони здоров'я (ВООЗ) вжити невідкладних заходів через поширення вірусу Зіка, адже хвороба, на думку медиків, має "пандемічний потенціал".

Вчені наполягають на тому, щоб ВООЗ не повторювала помилок, які мали місце під час спалаху Еболи, й негайно скликала нараду експертів з вірусу.

За словами медиків, перші тести вакцини проти Зіки можуть відбутися через два роки, однак мине ще десятиліття, перш ніж ліки стануть доступними для людей.

Вірус Зіка викликає помірне підвищення температури, кон'юнктивіт і головний біль. Його також вважають причиною народження тисяч немовлят із недорозвиненим мозком, і деякі країни порадили жінкам утримуватися від вагітностей.

Хворобу вже виявили у 21 країні Карибського басейну, Північної і Південної Америки. У середу в ЗМІ з'явилися повідомлення про перший зареєстрований випадок захворювання в Данії.

Міжнародна небезпека

Вчені Деніел Люсе та Лоуренс Гостін у своїй публікації в Журналі Американської медичної асоціації наголошують, що нездатність ВООЗ до швидких дій у відповідь на спалах лихоманки Ебола ймовірно призвела до втрати тисяч життів.

Автори застерігають, що подібна катастрофа може статися й через вірус Зіка, якщо ВООЗ не вживатиме швидких дій у відповідь. Вони наполягають на негайному засіданні Комітету ВООЗ з надзвичайних ситуацій, який би оголосив про те, що ситуація з вірусом Зіка становить міжнародну небезпеку.

"Самий процес зібрання комітету вже приверне міжнародну увагу, фінансування та дослідження", - відзначають Деніел Люсе і Лоуренс Гостін.
Немає ліків

Наразі ліків проти вірусу немає, однак триває розробка вакцини, яку проводять вчені Техаського університету.

Дослідники відвідали Бразилію, де зібрали необхідні зразки. Зараз вони аналізують зібраний матеріал у лабораторіях з підвищеними заходами безпеки в Галвестоні, штат Техас.
Доступ до лабораторій охороняє поліція та ФБР.

У коментарі ВВС професор Скот Вівер, директор Інституту людських інфекцій та імунітету, каже, що існують серйозні причини боятися вірусу Зіка.

"Існує дуже серйозний ризик. Якщо інфекція заражає плід й призводить до мікроцефалії, то ми не маємо жодних можливостей, щоб запобігти важким наслідкам хвороби, які іноді смертельні або ж лишають дітей ментально недорозвиненими на все їхнє життя", - попереджає професор.
Вірус Зіка вперше був виявлений у 1947 році у мавп в Уганді, а перший випадок зараження людини зафіксовано у 1954 році в Нігерії. Однак протягом десятиліть значних спалахів хвороби не було зареєстровано, через що наукова спільнота ігнорувала її.

Певну увагу дослідників вірус привернув після спалаху на одному з островів у Мікронезії в 2007 році.

Після цього захворювання поширилося на Карибський регіон та Латинську Америку, де, за оцінками професора Вівера, зараженими можуть бути кілька мільйонів людей.
Вважається, що він хвороба швидко шириться країнами Північної і Південної Америки, оскільки у місцевого населення немає природного імунітету.

Вірус Зіка передається укусами комарів Aedes, поширених у тропічних і субтропічних зонах усіх континентів.



Наркология:
проф. Ю.Пакин


















© Sanaris 2005-2010. Все права защищены
Создание сайта: LND