САНАРИС
описание услуг, телефоны и адреса организаций










Куряче яйце – джерело життя і здоров’я.

11.02.2016

Майже в усіх куточках планети яйце вважалося джерелом життя, з якого народився Світ. Зокрема, у Ведах воно згадується як «золоте яйце творіння». Візантійський богослов і філософ Іоан Дамаскін говорив, що «небо і земля в усьому подібні яйцю: шкаралупа — небо, плівка — хмари, білок — вода, а жовток — земля…». Та, крім цього, яйце — це ще й незамінний та корисний продукт, без якого людство навіть не уявляє свого існування.

КУРЯЧЕ ЯЙЦЕ РЕАБІЛІТОВАНО

З незапам’ятних часів і до наших днів яйця птахів служать їжею для людини. Першість віддають, звісно, курячим яйцям. Та нещодавно курячі яйця звинуватили у високому вмісті холестерину, що поставило під сумнів корисність їх вживання. Тож багато людей обмежили їх споживання або й повністю вилучили зі свого раціону. Але останні дослідження реабілітували незаслужено звинувачене куряче яйце. Яйця, справді, містять велику кількість холестерину, проте загалом він корисний. А щоденне вживання в їжу двох курячих яєць, навпаки, знижує рівень «поганого» холестерину. У чому ж користь цього незамінного продукту? Яйця будь-яких птахів мають у своєму складі дуже багато вітамінів та мінеральних речовин. Наприклад, білок яйця містить усі амінокислоти, потрібні для людського організму. Крім того, в ньому є лізоцим — речовина, що вбиває і розчиняє шкідливі мікроорганізми, в тому числі гнильні. Яєчний жовток — справжнє джерело потрібних поживних і біологічно активних речовин. Крім повноцінного білка, в ньому є легкозасвоювані жири. Багатий жовток лецитином, що позитивно впливає на жировий обмін організму, є постачальником фосфору — незамінної для живлення нервових клітин речовини. У ньому виявлено майже всі вітаміни, зокрема: D, А, В1, В2, Е, РР, а також безліч корисних мінеральних речовин. Жовток сприяє скороченню жовчного міхура, стимулюючи відтік жовчі. Курячі яйця — це єдиний продукт, який засвоюється нашим організмом на 97—98%. Щоправда, найліпше засвоюються некруто зварені яйця, круто — гірше, а сирі лише частково (сирого білка організму дістається всього-на-всього п’ята частина від з’їденого).

ЯК ВИБИРАТИ ТА ЗБЕРІГАТИ ЯЙЦЯ

Насамперед слід пам’ятати, що найліпші яйця — від курок, вирощених на волі. Якщо на коробці з яйцями стоїть позначка, що продукт «органічний», це має означати, що яйця знесені курками, які харчувалися натуральними зерновими культурами і їм не давали антибіотиків. Купуючи яйця, слід звертати увагу на шкаралупу: вона має бути абсолютно чистою, міцною на вигляд і ледь шорсткою на дотик. Глянцеві, начебто начищені, яйця — показник того, що вони не свіжі. Якщо яйце має неприємний або різкий запах, вживати в їжу його не можна — воно зіпсоване. Свіжість яєць можна визначити по жовтку. Він повинен бути однорідним, вологим та щільним. Якщо ж жовток розтікся, це свідчення несвіжості. Або ще такий спосіб, який дає змогу перевірити свіжість яйця, не розбиваючи його: слід розчинити 1 ст. л. солі в півлітровій банці води й опустити туди яйце. Свіже — опуститься на дно, несвіже — спливе. Яйце середньої свіжості буде плавати десь посередині. Яйця потрібно зберігати в холодильнику в спеціальній коробці або контейнері, поклавши гострим кінцем донизу, щоб не було тиску на «повітряну камеру» (простір між білком і шкаралупою). Їх не варто тримати на внутрішньому боці дверцят холодильника, щоб не піддавати впливу кімнатної температури кожного разу, коли відчиняються дверцята. Термін зберігання — 3 тижні. Як уберегтися від сальмонельозу. За статистикою, одне із 7000 яйце заражене сальмонелою. Тому не зайво дотримуватися загальних рекомендацій, щоб уникнути хвороби. Завжди мийте руки до і після того, як маєте справу з яйцями (сальмонели живуть і на шкаралупі). Зберігайте яйця в упаковці в холодильнику. Мийте з милом шкаралупу, якщо вона брудна. Викидайте яйце з тріснутою шкаралупою. Не перевищуйте термін зберігання. Уникайте вживання сирих яєць. Готуйте яйце до тих пір, доки і білок, і жовток не стануть твердими: яєчню — 3—4 хв, яйце без шкаралупи — 5—7 хв, яйце в шкаралупі — 7—10 хв.

ЛІКУВАННЯ ЯЙЦЯМИ

Астма. Шкаралупу 10 курячих яєць підсушити і розтерти в порошок, залити її соком 10 лимонів і поставити в темне місце на 10 днів, потім процідити суміш через марлю. Далі 10 жовтків збити з 10-ма ложками цукру і додати 1 пляшку коньяку. Потім змішати з сумішшю соку лимона і шкаралупи. Пити по 30 мл тричі на день за 30 хв до їди. У разі нежитю та гаймориту зварити круто яйце, загорнути в полотнинку і тримати на переніссі, доки тепле. Для прориву гнійника і його очищення: 2 сирих яєчних жовтки, 1 ст. л. меду, 0,5 ч. л. солі змішати з борошном до консистенції мокрої глини. Отриману суміш прикладати до гнійника, доки він не прорве і не очиститься. У разі невралгічного болю зварити круто 1 яйце, розрізати його навпіл, обидві половинки відразу прикласти до місця, де найбільше болить. Тримати, доки яйце не охолоне. За опіків: 1 ст. л. олії, 2 ст. л. сметани, 1 жовток свіжого яйця добре вимішати, накласти суміш на опік і забинтувати. Змінювати пов’язку двічі на день. Або ж можна збити яйце і змастити обпечене місце. У разі виразки шлунка збити 1 білок з 1 ст. л. цукрової пудри до кремоподібного стану, потім невеличкими порціями вливати 1 ст. л. маслинової олії, при цьому слід інтенсивно збивати. Вживати 1 ст. л. зранку натще протягом 10 днів. Облисіння і випадання волосся. У склянці змішати 1 яйце з невеликою кількістю теплої води. Намочивши волосся, нахилити голову над тазом і полити сумішшю зі склянки, втираючи її пальцями в шкіру. До яйця, яке стече в таз, долити трохи теплої води і знову полити голову, втираючи пальцями в шкіру. Опісля сполоснути волосся, розчісуючи його гребінцем. Щоб посилити ефект, можна після обполіскування втерти жовток яйця в шкіру голови і, обгорнувши рушником, залишити на 10 хв, після цього знову обполоснути волосся. Увага! Людям із захворюваннями печінки вживати смажені яйця і яйця з майонезом не слід. Тим, у кого камені в жовчному міхурі, теж небажано їсти яйця. Крім того, в яйцях відсутні вуглеводи і вітамін С, тому одними яйцями в харчуванні обмежуватися не варто. Також це алерген.



Наркология:
проф. Ю.Пакин


















© Sanaris 2005-2010. Все права защищены
Создание сайта: LND