САНАРИС
описание услуг, телефоны и адреса организаций










Лікарі створили вакцину від раку.

03.06.2016

Науковцям вдалося знайти спосіб змусити імунну систему людини атакувати ракові пухлини так, ніби це клітини вірусів.

Міжнародна команда дослідників опублікувала результати своїх випробувань у журналі «Nature».

Лікарі описали, як вийняли частини генетичного коду РНК пухлин, помістили їх у крихітні наночастинки жиру і потім ввели ін'єкцію у кровоносну систему трьох пацієнтів з розвиненою стадією хвороби.

Імунна система людей відповіла продукуванням клітин-вбивць — T-клітин, які атакували рак, повідомляє «The Independent».

Вакцина також була ефективною у боротьбі з пухлинами, які агресивно росли, в організмі мишей.

Дослідженнями керував професор Угур Сахін з університету Йогана Гуттенберга у Німеччині.

"Такі вакцини можна виробляти швидко, вони недорогі, і практично будь-який пухлинний антиген (білок, атакований імунною системою) може бути закодований за допомогою РНК.

Таким чином, підхід до імунотерапії з використанням наночастинок РНК може вважатися новим класом універсальних вакцин для імунотерапії раку", — стверджують автори дослідження.

У дослідженні йдеться про те, що трьом пацієнтам ввели низькі дози вакцини. Імунна система людей відреагувала. Однак, звісно, про зникнення пухлини не йдеться.

У одного пацієнта пухлина у лімфатичному вузлі зменшилася після введення вакцини. У іншого, чиї пухлини були видалені хірургічно, протягом 7-ми місяців після втручання і введення вакцини спостерігалася відсутність ракових клітин в організмі.

У третьої людини було вісім пухлин, які розповсюдилися від раку шкіри до легень. Повідомляється, що новоутворення лишались "клінічно стабільними" після того, як людині ввели препарат.

Вакцина, у якій містилося кілька різних частин РНК, активувала дендритні клітини, котрі обирають ціль для атаки імунної системи. Також спостерігалася сильна імунна відповідь від Т-лімфоцитів чи іншими словами клітин-убивць, які зазвичай змирилися б з інфекцією.

У науковій медичній спільноті імунотерапія раку викликає великі сподівання.

Цей метод вже використовують для лікування певних видів онкологічних захворювань, і низка пацієнтів лишається у ремісії понад 10 років після лікування.

Однак досі лишаються види раку зокрема, легень, меланома, рак мозку і шиї, які важко піддаються лікуванню.

Вакцина, за повідомленням науковців, має незначні побічні ефекти, схожі на симптоми грипу. Однак їх не порівняти з наслідками хіміотерапії.

Виконавчий директор Світового товариства дослідження раку (Worldwide Cancer Research) лікар Хелен Ріппон так прокоментувала дослідження: "Ми знаємо, що імунна система має величезний потенціал: її можна скеровувати та реактивувати на боротьбу з раковими клітинами, саме тому ми фінансуємо і здійснюємо подібні дослідження вже 15 років. Це нові і чудові результати, які дають нам надію, що вакцина з наночастинами РНК здатна досягти мети".

Імунну відповідь трьох пацієнтів вона назвала позитивною, уточнивши, що рак шкіри (який є в одного з учасників тестування) дуже важко піддається лікуванню.

"Однак потрібні подальші дослідження із залученням більшої кількості пацієнтів з пухлинами різних типів, а також триваліші спостереження, щоб заявити, що ми відкрити універсальну вакцину від раку. Однак це дослідження є справді позитивним кроком до нашої глобальної мети", — додала лікар.



Наркология:
проф. Ю.Пакин


















© Sanaris 2005-2010. Все права защищены
Создание сайта: LND