САНАРИС
описание услуг, телефоны и адреса организаций










Всесвітній день боротьби з наркоманією.

26.06.2017

26 червня світ відзначає Міжнародний день боротьби із вживанням наркотиків та їх незаконним обігом.

Міжнародний день боротьби з наркоманією був заснований у 1987 році Генасамблеєю ООН на знак рішучості посилювати діяльність і співпрацю для створення вільного від вживання нарокотиків міжнародного суспільства.

Ознаки наркоманії

Наркоманія – хворобливий потяг або пристрасть до наркотичних речовин, які вживають різними способами для того, щоб домогтися одурманюючого стану або зняти біль. Наркоманія передбачає дві форми залежності – психічну і фізичну.
Людина, що вживає наркотики, стає нездатною до звичайних справ і обов’язків. Вона може гірше стежити за собою, мати поганий (чи навпаки надмірний апетит), не спати ночами, або спати вдень, пропадати поза домом. А розпитування про це роблять її дратівливою.

Кримінальна відповідальність в Україні

Поняття відповідальності за вживання наркотиків у Кримінальному законодавстві України відсутнє. Передбачена відповідальність за виготовлення, придбання, зберігання, пересилання чи перевезення (ст.309 КК України).
Якщо залежний вирішив вжити наркотики, він повинен їх виготовити або придбати. Якщо наміру на збут наркотиків немає – злочин відноситься до 1 частини статті та передбачає до 3 років обмеження волі (умовно).
Якщо дії вчинені повторно, у змові групою осіб або з партією наркотиків у великих розмірах – від 2 до 5 років позбавлення волі.
Якщо перераховані дії вчинені при залученні неповнолітнього або з особливо великою партією наркотиків – передбачено від 5 до 8 років позбавлення волі.
Людина, яка добровільно звернулася до медичного закладу для лікування від наркотичної залежності, від кримінальної відповідальності звільняється (стосується тільки ч.1, ст.309).

Головний критерій міжнародного права щодо легалізації наркотиків – користь. Саме тому деякі наркотичні та психотропні речовини продаються легально, однак обмежено та виключно в лікувальних цілях. Решта заборонені законодавством усіх країн світу.
Найбільш м’яке законодавство щодо наркотиків – у Голландії. Там дозволено продаж “м’яких” наркотиків і організований обмін шприців на одноразові для “важких” наркоманів. У багатьох європейських країнах – Австрії, Бельгії, Швейцарії – строго караються, перш за все, торгівля наркотиками та їх виробництво. При цьому у Франції та Німеччині наркомана вважають злочинцем: тут вживання наркотиків є кримінальним злочином. А в деяких азіатських країнах навіть за зберігання наркотиків загрожує смертна кара.

Де за наркотики не саджають

У списку країн, де за наркотики взагалі не саджають до в’язниці, або ж переважно не саджають – Австралія, Аргентина, Бангладеш, Бельгія, Північна Корея, Португалія, США, Уругвай, Христианія та Чехія.
Крім того, особливою ​​”політикою терпимості” до легких наркотиків відрізняються Нідерланди. Тут вживання наркотиків належить до проблем медицини і не є злочином.

Як кинути наркотики?

Позбутися від наркозалежності реально, хоча в більшості випадків сам наркозалежний не визнає проблему і не здатний приймати допомогу.
Якщо ви хочете йому допомогти, перш за все, не сваріться і не влаштовуйте істерик, намагаючись зачепити за живе. Не читайте мораль і не соромте.
Розмовляти на тему реабілітації краще тоді, коли наркозалежний перебуває в хорошому настрої і фізично нормально почувається.
Обов’язково зверніться за допомогою в реабілітаційний центр. Не сподівайтеся, що особа сама спробує кинути наркотики – це лише втрата часу.



Наркология:
проф. Ю.Пакин


















© Sanaris 2005-2010. Все права защищены
Создание сайта: LND